Maxipes Fík předvádí psí kusy v Becherově vile

Becherova vila zahájila 2. července výstavu pro děti i dospělé Maxipes Fík a jiné psí kusy Jiřího Šalamouna. Tato výstava představuje J. Šalamouna jako ilustrátora, autora plakátů a především jako tvůrce animovaných pořadů. Pořadatelem je Galerie umění Karlovy Vary, p. o. Karlovarského kraje.

Výstava kurátorky Terezie Zemánkové volně navazuje na loňskou expozici v Museu Kampa, kdy tatáž autorka prezentovala Jiřího Šalamouna takřka ve všech polohách jeho autorské tvorby, tedy jako ilustrátora knížek nejen pro děti, autora plakátů a volné grafiky, ale především jako originálního tvůrce animovaných pořadů, z nichž Maxipes Fík se stal jedním z nejoblíbenějších především u dětských diváků.

Jiří Šalamoun (17. 4. 1935 – 31. 3. 2022) se proslavil především jako výtvarník oblíbeného animovaného večerníčku Maxipes Fík. Dobrotivý mluvící hafan tak svojí slávou poněkud zastínil další literární postavy, mezi něž patří takoví hrdinové jako Poslední Mohykán, Hobit, Tracyho tygr nebo Pan Tau. Jiří Šalamoun byl totiž především grafikem a ilustrátorem téměř jedné stovky knih ze zlatého fondu českých vydání světové literatury.

I když si zachovával čitelný charakteristický rukopis, vždy se dokázal kongeniálně přizpůsobit charakteru a námětu literárního díla. Inspiraci nalézal v okrajových projevech lidové kultury a hlavně v bezelstných dětských kresbách. Právě na této přímočaré estetice vystavěl Jiří Šalamoun svůj osobitý styl srozumitelný napříč generacemi. Čiší z něj nadhled nad malichernostmi života, velkorysá fantazie a hlavně humor – ironický, sarkastický, groteskní, často poťouchlý, vždy ale moudrý.
Právě kombinaci těchto ingrediencí smíchaných v dokonalém poměru vděčí Maxipes Fík i další nezapomenutelné postavy Jiřího Šalamouna za svůj nadčasový úspěch.

Výstavu je možné shlédnout denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Plné vstupné činí 60 Kč, zlevněné 30 Kč. Doprovodná akce Náš Fík – dílna pro děti je připravena na 21. července od 16 hodin.

 

Zdroj: Galerie umění Karlovy Vary

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.