Chuť vítězství: studenti z Mariánských Lázní připravili nejlepší bramborový salát v Česku

Bramborový salát patří k českým Vánocům stejně neodmyslitelně jako kapr. Přestože receptů existují desítky, jen ti nejlepší kuchaři dokážou připravit salát, který obstojí i v celostátní konkurenci. Dne 29. listopadu 2025 se ve sportovním areálu v Mratíně konal Majonéza Cup – Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu. V kategorii JUNIOR zazářili žáci Hotelové školy Mariánské Lázně, kteří vybojovali první místo a titul mistrů republiky.

Mariánskolázeňští junioři na stupních vítězů

Do soutěže nastoupil tým složený z Karolíny Kociánové, Eduarda Neubauera a Václava Skružného, studentů oboru kuchař/kuchařka. Pod vedením učitele odborného výcviku pana Kubíka se pustili do přípravy tradičního pokrmu, který je v českých domácnostech symbolem sváteční tabule. Jejich výkon zaujal porotu natolik, že jim přisoudila nejvyšší ocenění – titul Mistrů České republiky v přípravě bramborového salátu pro rok 2025.

Majonéza Cup: tradice i inovace

Majonéza Cup je soutěž, která se každoročně koná ve Středočeském kraji a přitahuje pozornost odborné i laické veřejnosti. Testuje nejen technické dovednosti kuchařů, ale i jejich schopnost skloubit tradici s moderními prvky.

Porota hodnotí kvalitu domácí majonézy, správně uvařené brambory, vyváženost chutí a kreativitu při použití ingrediencí. Vedle klasických surovin, jako jsou okurky či jablka, se často objevují i méně tradiční prvky – kopr, různé druhy brambor nebo jemné koření. Soutěž tak ukazuje, že i zdánlivě obyčejný pokrm může být kulinářským uměním.

Reprezentace školy i kraje

Úspěch mariánskolázeňských studentů je nejen osobním triumfem, ale i skvělou reprezentací Hotelové školy Mariánské Lázně a celého Karlovarského kraje. Škola dlouhodobě podporuje praktické vzdělávání a účast na soutěžích, které studentům umožňují získat cenné zkušenosti a sebevědomí.

„Je to pro nás obrovská motivace. Studenti ukázali, že dokážou obstát v konkurenci a že tradice české gastronomie má budoucnost,“ uvedl po soutěži učitel odborného výcviku pan Kubík.

Bramborový salát jako kulturní fenomén

Bramborový salát není jen přílohou k vánočnímu kaprovi. Je symbolem české kuchyně, rodinných tradic a společných stolování. Každá domácnost má svůj vlastní recept – někde se přidává mrkev, jinde jablko, někde se používá sterilovaná zelenina, jinde čerstvá. Soutěž Majonéza Cup ukazuje, že i tento pokrm může být předmětem odborného hodnocení a že jeho příprava vyžaduje preciznost i cit pro detail.

Budoucnost mladých kuchařů

Pro Karolínu, Eduarda a Václava je vítězství nejen oceněním jejich dovedností, ale i příslibem budoucí kariéry. Úspěch na celostátní soutěži jim otevírá dveře k dalším příležitostem – od účasti na mezinárodních kláních po možnost spolupracovat s renomovanými šéfkuchaři.

„Gratulujeme k vynikajícímu výkonu, děkujeme za skvělou reprezentaci školy i Karlovarského kraje a přejeme mnoho dalších kulinářských úspěchů,“ zaznělo při slavnostním vyhlášení výsledků.

Chuť vítězství

Mariánskolázeňští studenti ukázali, že i tradiční český bramborový salát může být mistrovským dílem. Jejich vítězství na Majonéza Cupu je důkazem, že mladá generace kuchařů má talent, odhodlání i respekt k tradici. A že česká gastronomie, postavená na poctivých surovinách a lásce k řemeslu, má před sebou světlou budoucnost.

Foto: Karlovarský kraj

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email